Rock romanesc
Componenţele
Sonic. Oradea. 1976-1981
Călin Pop (voce, chitară)
Marcel Breazu (bas, voce)
Leontin Iovan (tobe)

Celelalte Cuvinte. Timişoara. 1981 - 1985
Călin Pop (voce, chitară)
Marcel Breazu (bas, voce)
Leontin Iovan (tobe)
Radu Manafu (chitară, voce secundară, Turnu Severin)
Ovidiu Roşu (inginer de sunet, Turnu Severin)

Celelalte Cuvinte. Oradea. 1986 - 1995
Călin Pop (voce, chitară)
Marcel Breazu (bas, voce)
Leontin Iovan (tobe)
Radu Manafu (chitară, voce secundară, Turnu Severin)
Tiberiu Pop (claviaturi şi voce secundară)
Ovidiu Roşu (inginer de sunet, Reşiţa)

Celelalte Cuvinte. Oradea. 1996 - prezent
Călin Pop (voce, chitară)
Marcel Breazu (bas, voce)
Leontin Iovan (tobe)
Tiberiu Pop (claviaturi şi voce secundară)
Ovidiu Roşu (inginer de sunet, Reşiţa)

Discografie:

1. 1984 – V/A – Formații Rock #8 – vinil, Electrecord
2. 1987 – LP‐ Celelalte Cuvinte – vinil, Electrecord
3. 1990 – LP – Celelalte Cuvinte II – vinil, mc, Electrecord
4. 1992 – LP – Se lasă rău – Vinil, Toji Production
5. 1995 – LP – Armaghedon‐ mc, CD, Vivo
6. 1996 – LP – Vinil Colection – MC, CD, Electrecord
7. 1997 – LP – Ispita – mc, Zone Records
8. 2004 – LP – NOS – mc, CD, Intercont Music
9. 2008 – LP – Stem – CD, TVR Media

De 36 de ani împreună, Celelalte Cuvinte este una dintre cele mai longevive trupe rock din România. Păstrându‐şi, de‐a lungul timpului, atât componența cât şi stilul, Celelalte Cuvinte a devenit o trupă legendă a rockului românesc, cu o identitate aparte. Sonoritățile muzicale Celelalte Cuvinte sunt identificate imediat de orice fan. Niciodată comercialul nu a fost un criteriu de creație sau interpretare în cazul de față.


Istoria trupei porneşte încă din 1976, de la Oradea, unde, la Liceul "Emanuil Gojdu", Marcel Breazu, Leontin Iovan şi Călin Pop formau grupul şcolii, sub numele de "Sonic". Participau la "dansurile" din fiecare zi de sâmbătă, unde cântau coveruri după trupe cunoscute la acea vreme ‐ Jimi Hendrix, Deep Purple sau Pink Floyd, dar şi câteva compoziții proprii. Încă din perioada liceului, trupa îi avea în componență pe trei dintre cei care sunt în continuare membri Celelalte Cuvinte ‐ Marcel Breazu (bas, voce secundară), Leontin Iovan (percuție) şi Călin Pop (voce, chitară). Au dat toți admitere la facultate în Timişoara, în ideea de a continua activitatea muzicală într‐un oraş mult mai receptiv față de fenomenul rock.


La propunerea lui Marcel Breazu si cu contribuția lui Călin Pop, numele de Sonic a fost schimbat în CELELALTE CUVINTE: "cuvintele pe care le rostim ni se par prea puține pentru a exprima ceea ce simțim". În aceeaşi perioadă, trupa şi‐a lărgit componența cu doi membri ‐ Ovidiu Roşu (inginer de sunet) şi Radu Manafu (chitară, voce secundară), ambii originari din Turnu Severin.
Pe 13 decembrie 1981, în calitate de trupă a Casei Studenților din Timişoara, Celelalte Cuvinte a susținut primul concert în "sala festivă" a acesteia. Evenimentul a fost considerat actul oficial de naştere a trupei. În scurt timp, Celelalte Cuvinte a ajuns un nume foarte apreciat, mai ales în mediile studențeşti. Grupul a caştigat o serie întreagă de premii la festivalurile studențeşti, a susținut concerte în principalele centre universitare din țară.
A înregistrat la Radio Cluj câteva piese, printre care şi "Iarbă prin păr", care a ajuns pe poziții fruntaşe în topuri, devenind unul dintre cele mai mari hituri din istoria formației şi a rockului românesc. La festivalul timişorean "TIM Rock" din 1984, trupa a fost remarcată de actorul Florian Pittiş şi, prin intermediul lui, banda cu înregistrările de la Radio Cluj a ajuns la Bucureşti, unde s‐a transformat în prima jumătate a L.P.‐ului intitulat "Formații Rock Nr. 8", album editat de Electrecord, în 1985.
La sfârşitul anului 1986, în trupă a intrat Tiberiu Pop (claviaturi şi voce secundară), pe atunci, student la Cluj. Absolvirea facultății a adus "grosul" grupului înapoi în Oradea, dar l‐a şi dispersat, într‐o anumită măsură: Călin Pop, Marcel Breazu, Leontin Iovan şi Tiberiu Pop au obținut repartiții la Oradea, Radu Manafu la Turnu‐Severin şi Ovidiu Roşu la Reşița. Distanțele nu i‐au împiedicat însă să se întâlnească toți, să repete şi să susțină concerte.


În 1989, grupul a participat la festivalul internațional de rock "Macul Roşu" din Blagoevgrad, Bulgaria, a susținut concerte şi a participat la numeroase festivaluri în țară. În acelaşi an, grupul a înregistrat, la Electrecord, "Celelalte Cuvinte II", disc care a apărut pe piață în 1990. De menționat este faptul că piesele care au apărut pe albumele de vinil de mai sus sunt rodul activității compoziționale a grupului din perioda ‘81‐‘84.
Trupa a acceptat prima apariție TV imediat după Revoluție, în martie 1990, în cadrul emisiunii lui Petre Magdin, "Tele‐Top". A fost prezentat videoclipul "Comoara".
În 1992 a apărut albumul "Se lasă rău" şi trupa a realizat anul următor clipul video, "Cina dragonului", difuzat pe postul de televiziune național. În acei ani, grupul si‐a continuat activitatea concertisică: turnee în țară, concerte, festivaluri rock în Ungaria.
În 1994 a fost lansat albumul "Armaghedon" şi clipul "Aşa e viața mea".
În 1995, Celelalte Cuvinte a participat la festivalul internațional "Skip Rock", de la Bucureşti, alături de grupul german Kreator, din Germania. În acelaşi an, Radu Manafu s‐a retras din grup.
În 1996, grupul a lansat cu Electrecord albumul “Vinil Collection”, ce conține o parte dintre piesele înregistrate şi editate pe cele trei viniluri Electrecord din perioada ‘85‐‘90.
În 1997 este realizat albumul "Ispita" care a fost, din păcate, editat numai pe MC, într‐un tiraj limitat. Cu acest prilej, din propriile resurse, Celelalte Cuvinte a realizat videoclipul "Pasărea de plumb".
În perioada 1997‐2000 aparițiile în concert au fost mai rare. În acest timp s‐a lucrat intens la un nou album. Activitatea concertistică a grupului s‐a restrâns în principal la cluburi (Bucureşti, Cluj, Constanța, Oradea) şi la câteva apariții în festivaluri şi concerte în aer liber ‐ la Braşov, Iaşi, Cluj, Deva, Sighişoara, Timişoara.


La începutul lui 2001 trupa a hotărat să nu mai apară în public până la terminarea şi finisarea înregistrărilor noului album. Acestea au avut loc la sfârşitul anului 2002. Pentru acest material discografic, Celelalte Cuvinte a semnat un contract cu Intercont Music, în 2003. Grupul a revenit în atenția publicului în calitate de cap de afiş la festivalul “Top T” de la Buzău, dar şi cu participarea la festivalul “Maximum Rock”, organizat la Cluj. Pe data de 12 iulie 2003, trupa Celelalte Cuvinte a susținut un concert de come‐back, la Arenele Romane, unde a fost întâmpinată cu multă căldură de fani, al căror număr, este, în mod paradoxal, în creştere.
În 2004 a lansat albumul “NOS” şi a continuat să susțină concerte. Linia conceptuală a albumului “NOS” dezvoltă şi dezbate ideea că există şi efecte negative datorate utilizării excesive şi exclusive ale mijloacelor de comunicare electronice.
În 2006, trupa Celelalte Cuvinte a aniversat 25 de ani într‐un turneu prin cele mai importante oraşe din România. La Bucureşti, spectacolul aniversar s‐a ținut în Sala Mare a Teatrului Național, cu casa închisă.


În 2008, Celelalte Cuvinte a lansat un nou album, "Stem", promovat printr‐un turneu în marile oraşe. "Stem" a fost produs de TVR Media. Prima piesă a acestei colecții, "Zmeie", a beneficiat de un videoclip produs de Doru Ionescu.
În 2009‐2010, trupa a continuat seria de concerte prin cluburi, în Bucureşti şi în țară. Sfârşitul anului 2010 a fost generos cu fanii Celelalte Cuvinte. După întâlniri concertistice cu fanii din toată țara, Celelalte Cuvinte a sărbătorit “29 de
ierni” într‐un concert sold‐out în The Silver Church, unul dintre cele mai mari cluburi din Bucureşti, dedicat spectacolelor live. Peste 900 de fani au aniversat 29 de ani de carieră a uneia dintre cele mai iubite trupe rock din România, într‐un
show de peste trei ore.
În 2017 Celelalte Cuvinte celebreaza 36 de ani de muzică.Site: Celelalte Cuvinte
Twitter: Celelalte Cuvinte
Soundclousd: Celelalte Cuvinte
Fan club: Celelalte Cuvinte
Wikipedia: Celelalte Cuvinte
Discogs: Celelalte Cuvinte
Metalhead: Celelalte Cuvinte
Versuri: Celelalte CuvinteNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu