miercuri, 7 ianuarie 2015

Boboteaza la Isaccea 2015

Boboteaza, numită și Epifanie este una dintre cele mai mari sărbători creștine, Botezul Domnului în Iordan, de către Sfântul Ioan Botezătorul. Sărbătoarea Bobotezei din 6 ianuarie încheie ciclul sărbătorilor de iarnă și reprezintă în calendarul popular perioada cea mai încărcată de simboluri, de obiceiuri agrare și de practici magice.
Cu câteva zile înainte de Bobotează, preotul umblă “cu ajunul”; colindă fiecare casă, căntând troparul sărbătorii și stropind cu aghiazmă oamenii, locul și casa.
La Isaccea, în județul Tulcea, apa este sfințită la Dunăre "pentru trupul și pentru sufletul tuturor membrilor familiei dar și pentru animalele din bătătură".
După slujba de la biserica Sf. Gheorghe, locuitorii orasului merg în procesiune la Dunăre, unde preoții săvârșesc slujba de sfințire a apei (Aghiazma Mare). Cu apa sfințită se stropesc casele, oamenii, animalele, păsările, etc. Oamenii cred că este izbăvitoare de boli, sfințitoare și purificatoare. După sfințirea apei, preotul aruncă în fluviu o cruce (sau trei cruci, în mare). Baieții (din cei fără frică) se aruncă în apă și înoată până când unul dintre ei prinde crucea.
Botezul cailor este în Nordul Dobrogei, un obicei vechi a cărui origine se pierde în negura vrumurilor. În anumite zone, întocmai ca și la Isaccea, acest obicei se numeste incuratul cailor.
După slujbă are loc o întrecere în care sunt implicații caii gospodarilor din localitate. Caii sunt împodobiți cu ciucuri și panglici colorate apoi sunt “botezați” de preot cu aghiazmă, împreună cu stăpânii lor și li se înmânează o iconiță.
La această veche tradiție, se adaugă o alta mai nouă, în care sunt sfințite și mijloacele moderne de locomoție (autoturismele).
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu