duminică, 2 aprilie 2017

Ziua internațională a păsărilor


Una dintre cele mai timpurii măsuri de protecție a păsărilor a fost luată în timpul domniei lui Henric al VIII-lea în Anglia. În 1534 a fost emis un act care susținea ''viața păsărilor sălbatice'' prin protejarea ouălor de stârci, lopătari sau dropii.
În secolele XVIII și XIX, alte țări, precum Olanda și Germania au emis o serie de legi ce protejau anumite specii de păsări. La 19 martie 1902, o Convenție Internațională pentru protecția păsărilor utile pentru agricultură a fost semnată la Paris, de către reprezentanții a 13 țări europene. Aceasta a fost unul dintre primele documente ecologice, prin care se proteja natura, respectiv păsările.
Convenția a fost ratificată la 6 decembrie 1905 și a intrat în vigoare la 1 aprilie 1906. La 18 octombrie 1950, tot la Paris, a fost semnată o altă Convenție internațională privind protecția păsărilor, care a înlocuit documentul precedent.
Ziua Internațională a Păsărilor este marcată în cadrul programului UNESCO sub titulatura "Omul și biosfera", și are ca semnificație nu doar semnarea convenției, ci și perioada de migrare a păsărilor din iarnă spre primăvară, scopul fiind acela de a educa nevoia și grija oamenilor pentru păsările sălbatice.
Astăzi, urmând termenii privind protecția naturii, a ocroti păsările înseamnă a păstra nealterate caracteristicile mediului natural cu tot ceea ce implică această definiție: reducerea și eliminarea poluării apei, solului și aerului, diminuarea cantității de pesticide utilizate în agricultură și silvicultură, refacerea unor habitate (păduri, mlaștini, pajiști) într-o formă cât mai apropiată de cea naturală, diminuarea sau eliminarea acțiunilor umane exercitate direct asupra păsărilor (capturare cu capcane, vânătoarea, distrugerea cuiburilor).
În această zi, Asociația Umanitară ”NOROC” Tulcea în parteneriat cu firma ”Descoperă Delta Dunării” au organizat o acțiune de inventariere a speciilor de păsări din zone ale rezervației, adică Lacul Sărături, Lacul Beibugeac și Lacul Sarinasuf. 
Speciile de păsări observați de noi au fost: barza albă (Ciconia ciconia), califar alb (Tadorna tadorna), codalb (Haliaetus albicilla), codobatura (Motacilla), corcodel mare (Podiceps cristatus), gâsca de vară (Anser anser), graur (Sturnus vulgaris), lebada de vară (Cygnus olor), pelican comun (Pelecanus onocrotalus), rața mare (Anas platyrhynchos), vânturel de seară (Falco vespertinus), etc.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu